Hej Hej igen! 🤭.
För några veckor sedan fick jag min första kommentar på bloggen. Det gjorde mig så glad och jag insåg då varför jag började att blogga; att inspirera andra ✨. Det var flera jättebra frågor som de ställde om basåret och jag tänkte besvara dem i denna blogg.
Frågorna som de ställde var:
1. Hur är egentligen stämningen på Flemingsberg?
Svar:
På Campus Flemingsberg är det en blandad miljö med studenter från olika program. Det finns både högskoleingenjörer och masterstudenter. Det finns studieplatser och grupprum som man kan boka, men under tentaperioderna är de ofta fulla. Toaletterna var tyvärr rätt äckliga och det gick ofta runt en kvinna som samlade pant speciellt efter kl.17 när professorerna har gått hem. Det finns återvinningsstationer vid varje våning, men de användes sällan. Annars var det en mysig och liten skola att plugga på.
2. Hur var stämningen bland eleverna?
Svar:
Utifrån mina egna erfarenheter upplevde jag att stämningen som något stel. Många höll sig lite på ytan och det krävdes sociala initiativ för att verkligen lära känna folk. Under digitala lektioner så fanns det störande elever, men de försvann efter första terminen. De flesta var ändå trevliga och även om det var fler killar än tjejer så höll tjejerna ihop och såg till att ingen behövde vara ensam. Om man skulle missa de första dagarna på kth kan man ändå hitta personer man kan umgås med under labbarna 🧪. Man pluggar även bara i ett år så det kändes som att man aldrig skulle se sina klasskamrater igen efter basåret.
3. Är det värt att gå på något annat än det obligatoriska uppropet?
Svar:
Det kan vara svårt att få kontakt med andra basårsstudenter under mottagningen eftersom man inte fick så mycket information om det. Men om man ändå lyckas träffa någon, så är det faktiskt kul att delta i aktiviteterna.
4. Är det ett måste att plugga i grupp?
Svar:
Om man är van vid att plugga själv kan det faktiskt vara mer distraherande än hjälpsamt att sitta i grupp, särskilt om man inte får ställa sina egna frågor i lugn och ro. Det beror mycket på vilka man hamnar med. Hittar man ambitiösa personer att plugga med kan det vara väldigt motiverande. Men även att bara ha någon att prata med om plugget gör skillnad för motivationen. För självstudier rekommenderar jag starkt YouTube-videor av Tomas Rönnåbakk Sverin för matematik och fysik. För kemi 1 rekommenderar jag Magnus Erhinger.
5. Hur många (rent procentuellt) tror du hoppade av? Hur många personer var det i början av basåret kontra i slutet?
Svar:
Mer än 50 % hoppade av eller behövde läsa om kurser under basåret 😱. Cirka 20 % hoppade av redan efter den första kontrollskrivningen, alltså innan första terminen var slut. Det är inte heller många som hinner klara kurserna i tid. Det innebär då det att man får mindre konkurrens.
6. Om man går hela basåret, visst blir man då automatiskt placerad i T10, och kan inte välja urvalsgruppen T20, även om man skulle få bättre betyg där?
Svar:
Man placeras i urvalsgrupp beroende på vilken utbildning man avslutade först. Så om man avslutade basåret först hamnar man i T10, även om man hade bättre betyg i T20 från senare tekniskt basterminsutbildning.
7. Vidare, om man tittar på kursplaneringen, har kurserna olika antal fup. Vad innebär fup?
Svar:
Det finns inga procentuella beräkningar med betygen. Däremot kan fup ge en känsla för hur krävande kursen är, dvs hur olika delmoment är.
8. För de som inte bor i Stockholm, hur snabbt fick de ungefär riktiga studentlägenheter, och var det främst genom nationen eller den traditionella bostadskön?
Svar:
Jag vet inte exakt hur snabbt det gick för andra klasskamrater, men många hade redan ordnat boende innan de började. SSSB brukar lägga upp extramånga studentrum inför terminsstart. Det krävs heller inte särskilt många ködagar. Det är viktigt att registrera sig tidigt. Det går att göra innan man har börjat på KTH, vilket jag verkligen rekommenderar. Efter man börjat på KTH måste man gå med i THS, vilket är studentkåren, innan man kan signera på avtal med SSSB.
9. Fanns det hjälp att få utöver undervisningen, till exempel räknestugor och liknande? Hur upplevde du i så fall de resurserna?
Svar:
Det finns räknestugor som brukar hållas en gång i veckan om man behöver extrahjälp. Skippa räknestugan under första veckan då det kommer vara fullproppat och du kommer förmodligen inte få plats… om du inte går riktigt tidigt. I andra terminen fanns det även gruppövningar en gång i veckan där man gick igenom gamla tentor.
10. Är det rimligt att sträva efter ett A i exempelvis Fysik 1 eller Matte 3C? Var det så att ingen fick A, eller fanns det några som klarade det?
Svar:
Det fanns studenter som fick A på några tentor så det är inte omöjligt. Det kräver såklart en hel del arbete och disciplin. För mig kändes det inte möjligt eftersom jag fick anstränga mig mycket för att ändra mina studievanor på den begränsade tiden jag hade. Man blir tvungen att pressa in 3 kurser på 2,5 månader, jämfört med att läsa 9 kurser på ett helt år på gymnasiet. Notera dock att ett E på KTH motsvarar ungefär ett C på gymnasiet så det är en hel del skillnad ändå på det viset när det kommer till rättningsmallarna.
11. Hur många fick sitt första val av de som klarade basåret?
Svar:
Av de 672 antagna till basåret HT23 ansökte 437 HT24 till ett program på KTH. Av dessa blev 245 antagna, medan 194 hamnade som reserver. Man måste alltså få högre betyg än majoriteten för att komma in på de flesta programmen på kth. Majoriteten får 160 poäng på T10, vilket motsvarar ungefär betygen 3 E och 2 D. Det innebär alltså att det inte behövs några skyhöga poäng (alltså behöver du inte A i allt, kolla svar på fråga 10 igen). Man behöver egentligen bara klara av basåret + lite till för att komma in på det man vill förutom om man vill söka till Teknisk fysik, Teknisk Matematik eller Industriell ekonomi.. men även de kräver bara alla C + ett B.
Jag tänkte även lägga ut betygsfördelningen för kurserna på basåret. Jag antar att statistiken på betygsfördelningen gäller för alla basårsstudenter (ej de som läser Bastermin), även de som läser på Campus och på Södertälje. Jag är osäker om statistiken gäller för studenterna som har läst om kurserna, så ni får anta att statistiken är ungefärligt rätt.
Hoppas detta svarar på era frågor och om ni vill ställa flera frågor så är det bara att kommentera på bloggen eller skicka iväg ett mail. Jag har sommarlov just nu så jag kommer kunna svara snabbt på era frågor ☺️
Kommentarer
Har du några kommentarer, frågor, trevliga ord eller andra synpunkter? Klicka då här ☺️ Ser fram emot att få höra från er!